Now share what you know

    I Became an Author

Self Assessment

Click on the correct answer ,and get your result

I became an author min

 

About the essay:

  • Everyone craves to attain his goal , but achieving goals needs a great struggle to overcome all the obstacles in the way of fulfilling his goal. W.B.Yeats also had to struggle to surmount all the challenges that came in the way of being the greatest poet as well as author of Ireland.

  • The essay ‘I Became an Author’ contains autobiographical elements, and infuses us with a ray of hope that we succeed if we have consistency and desire to fulfill our mission. The text also teaches us that failure is nothing but a part and parcel of success; it is a small period which is included in the journey of reaching our destination. In the text we will see how W.B Yeats became an unbeatable author in Ireland after facing many ups and downs in his venture.

  • The essay ‘I Became an Author’ is told from first person point of view.

  • The theme of the entire essay revolves around the journey of W. B. Yeats as a school going children to the greatest author in Ireland.

  • As an autobiographical essay it gives us glimpses of W. B. Yeats’ personal life and upbringing.

 

Chapter Highlights

  • In the essay ‘I Became an Author’ W. B . Yeats shares his journey of becoming an author. As a student he could not perform very well. His father remarked that he could not pay attention to anything that did not give any interest to him. He tried to write poems ,but did not succeed. He read his poems to his friend, Charles Johnson ,and he encouraged him to continue his writing. 

  • He was influenced the remarks of his father and his friend, Charles Johnson.

  • He spent so much time to find out  words which are natural ,and able to influence others in a natural way.

  • When he was eighteen or nineteen years old, he wrote a pastoral play being influenced by Shelley and Keats. His friend showed the play to Trinity undergraduates who used to publish it in a political and literary periodicals which was known as the Dublin University Review.

Short Answer Type Questions

A. Answer the following in a complete sentence:

1.Who wrote ‘The Sad  Shepherd’?

Ans: Ben Jonson wrote ‘The Sad  Shepherd’.

2.Who was Isadora Duncan?

Ans: Isadora Duncan was an American and French dancer .

3. Who was Standish O’Grady? 

Ans: Standish O’Grady was an Irish author, journalist and historian.

 4.Who was John O’Leary?

Ans:  John O’Leary was a leading Fenian & Irish republican.

5.Who was Gordon Craig?

Ans: Gordon Craig was Known as an English modernist theatre practitioner who worked as an actor and director.

6. Who influenced the Irish intellectual movement ?

Ans : John O’Leary and Standish O’Grady influenced the Irish intellectual movement.

7. Name a pastoral play of Y. B. Yeats’ which appeared in the review.

Ans :The Island of Statues is a pastoral play of Y. B. Yeats’  which appeared in the review.

8. When did W. B. Yeats win the noble prize?

Ans :W. B. Yeats won the noble prize in 1923.

9.Whose library gave the author opportunity to find the poets of young Ireland?

Ans: The author got opportunity to find the poets of young Ireland in the library of  John O’Leary.

10.How was the author as a professional writer?

Ans: As a professional writer, the author was slow and unmanageable. He was so stiff ,and could take slight movement.

11.Why did the author feel himself less confident among average men ?

Ans: The author thought that he did not know what others know and felt a lack of confidence among average men .

12.Who was the chief friend of the author in the Irish school? What did he say to the author?

Ans: Charles Johnson was the chief friend of the author.

He said that the author did not want to learn anything and there was nothing he could learn .

13.Who inspired W.B Yeats to read his poetry? What did the author understand after reading? Who admired him for his poetry?

Ans: Charles Johnson inspired W.B Yeats to read his poetry.

14.How old was W B Yeats when his father took him to see Irving’s Hamlet?

Ans: W B Yeats was ten or twelve years old when his father took him to see Irving’s Hamlet.

15.What was Dublin University Review?

Ans: Dublin University Review was an ambitious political and literary periodical.

16.Why should one go to school according to Yeats’ father?

Ans: According to Yeats’ father, one should go to school to study some subjects.

17.Who was Charles Johnson?

Ans: Charles Johnson was yeats’ chief friend in the Irish school.

Long Answer Type Questions

1.What did the author expect from young writers? Why did he expect so?

Ans: The author expected that young writers would not begin as he did.

He told young writers not to follow those ways which he followed , and failed to be a successful writer because all the ways were incorrect which led him to failure in the field of writing.

2.What did the author’s father use to say ?

Ans: The author’s father used to say that the author could not concentrate in those things which did not give any interest , and he did not have interest in study though he went to school for studying.

3.What do you mean by the word “poetic temperament” and “psychological weakness”?

Ans: The word “poetic temperament” refers to a person’s natural inclination to write poetry and explore a new approach to the world through writing. The word “psychological weakness” refers to that weakness which is related to the mental and emotional state of a person.

4. “I was one of the rising poets”-Who was ‘I’ referred to? How did he realize himself as a rising poet?

Ans: I was referred to W B Yeats.

When Yeats’ “Wanderings of Oisin” was published with many short poems by subscription, John O’Leary found almost all the subscribers. Then the poet realized that he was flourished as a rising poet.

Exercise

Answer the following:

1.Who inspired W.B. Yeats to read his poems? What did the author understand after reading ? Who admired him for those writings?

2.Why did some undergraduates invite the author? How did the author feel at that time and why?

3.Why did the author begin to write “The Wanderings of Oisin”?How did this writing help him?

4.How did the author spend in London? Why did the author take many days to write poetry?

5.How does W B Yeats describe his school days in ‘I Became an Author’?

6.Name the two persons who influenced Irish intellectual movement.

7.What was Yeats’ question to the person he could trust?

8.Discuss the contribution of the men Yeats came across as he evolved as an author.

9.Narrate briefly what happened after Yeats write a pastoral play when he was eighteen or nineteen.

Word-Meaning:

♦poetic temperament-natural tendency to write poetry, ♦psychological weaknesses-weakness related to mental state,  ♦humiliation-insultation, ♦Intermediate examination-having more than basic knowledge, ♦instinct-the way people  or animals naturally behave with others, ♦carriage-horse pulling vehicle, ♦Spenserian stanzas-stanza used by Edmund Spenser, ♦crater-hole, ♦valerian-a drug which makes animal calm, ♦ailment-psychological sickness, ♦constipated-difficulty in getting rid of solid waste, ♦affected-unnatural, ♦Irving-Henry Irving who acted in the play ‘Hamlet’. ♦brooding- showing deep thought about something, ♦wildness-lack of discipline, ♦plume-feather, ♦pathetic-painful, ♦merit-benefit, ♦immense-extremely great, ♦Trinity-three people, ♦periodical-magazine published at regular intervals, ♦Bury- John Bagnell Bury, ♦impulse-sudden feeling that you must do something, ♦Gibbon-Edward Gibbon, ♦merely-only, ♦convictions-beliefs, ♦embarrassed-worried, ♦indignation-anger, ♦pre-eminent-important, ♦vigorous-powerful and healthy, ♦Henceforth-from now on, ♦ subscribers-persons who pay to receive a magazine, ♦shilling-currency, ♦Sligo-southern Ireland, ♦clumsy-unmanageable, ♦sluggish-slow, ♦heated thought-passionate thought, ♦stiff-not easily bend,

♦stir-exciting, ♦diction-choice and use of words and phrases in speech or writing